Υπάρχει ακατέργαστο μέλι;
Θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι είναι το μέλι απευθείας από την κυψέλη στο βάζο.
Τότε θα είχε μια εικόνα σαν αυτή της φωτογραφίας όπως βγήκε από τον μελιτοεξαγωγέα, με αρκετά επιπλέοντα πραγματάκια, όπως κομμάτια πρόπολης, κερί, συσσωματώσεις γύρης, φτεράκια, ποδαράκια μερικές φορές και καμμιά μέλισσα ολόκληρη.
Οπότε, καλό είναι να περάσει και από κανένα σουρωτήρι πριν μπει στο βάζο.
Στην πραγματικότητα είναι το μέλι που δεν έχει αναμιχθεί με άλλα μέλια, δεν έχει θερμανθεί και δεν έχει περάσει από λεπτά φίλτρα υπό πίεση που του δίνουν μεγαλύτερη διαύγεια αλλά αφαιρούν σε μεγάλο βαθμό ή και εντελώς, τους γυρεόκοκκους και τα στοιχεία της πρόπολης που είναι πολύ ωφέλιμα.
Τι παραπάνω έχει το ακατέργαστο μέλι;
Το ακατέργαστο μέλι διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του.
Όπως η γύρη π.χ. στο θυμάρι ή σε άλλα ανθόμελα. Η γύρη περιέχει πάνω από 200 ουσίες, όπως βιταμίνες, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
Ας αφήσουμε λοιπόν την παρασκευή του μελιού στις μέλισσες και ας κρυσταλλώνει καμμιά φορά.