200+ Μελισσοσμήνη

Η βιολογική μας μελισσοφάρμα βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Φωκίδας, σε μια περιοχή με πλούσια φυσική ομορφιά. Ο Δελφικός Ελαιώνας και το Ασέληνον όρος προσφέρουν στις μέλισσες μας μια ποικιλία από άγρια φυτά και λουλούδια, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μοναδικού μελιού.

Το βιολογικό μέλι είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων:
΄Ενζυμα:

Το βιολογικό μέλι περιέχει μια σειρά από ένζυμα, τα οποία βοηθούν στη διάσπαση των τροφίμων και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ενέργεια:

Ένα κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μέλι παρέχει περίπου 21 θερμίδες.

Αντιοξειδωτικά:

Το βιολογικό μέλι περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνες και μέταλλα:

Το βιολογικό μέλι περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Υδατάνθρακες:

Το βιολογικό μέλι είναι κυρίως υδατάνθρακες, με περίπου 80% της περιεκτικότητάς του να αποτελείται από σάκχαρα, όπως γλυκόζη και φρουκτόζη. Τα σάκχαρα αυτά παρέχουν στον οργανισμό άμεση ενέργεια.

Φυσικά σάκχαρα:

Το βιολογικό μέλι περιέχει μια σειρά από φυσικά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, σουκρόζη και μαλτόζη. Τα σάκχαρα αυτά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Φυσικές φυτικές ίνες:

Το βιολογικό μέλι περιέχει μικρές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ορεινό Βιολογικό Μέλι 

Ορεινο

Το ορεινό μέλι είναι ένα είδος μελιού που παράγεται από μέλισσες που τρέφονται με νέκταρ και γύρη φυτών και δέντρων που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές. Οι ορεινές περιοχές χαρακτηρίζονται από καθαρή ατμόσφαιρα, άγρια ​​φύση και χαμηλή ρύπανση, γεγονός που συμβάλλει στην υψηλή ποιότητα του μελιού. Οι ιδιότητες του ορεινού μελιού ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή συλλογής και το είδος των φυτών που τρέφονται οι μέλισσες. Ωστόσο, γενικά, το ορεινό μέλι έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:

Βιολογικό

 • Βελτιώνει την πέψη: Το ορεινό μέλι βοηθά στη χώνεψη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας.
 • Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα: Το ορεινό μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από ασθένειες.
 • Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Το ορεινό μέλι περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση.
 • Βελτιώνει τη διάθεση: Το ορεινό μέλι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του στρες.

  Το ορεινό μέλι είναι ένα ασφαλές και θρεπτικό προϊόν που μπορεί να απολαύσει κανείς ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

  Οι πληροφορίες για τις ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία του ορεινού μελιού προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως:

  • “Honey”. Mayo Clinic.
  • “The Benefits of Honey”. Harvard Health Publishing.
  • “The Health Benefits of Honey”. WebMD.
  • “Mountain Honey: Properties and Benefits”. Healthline.

  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία του μελιού γενικότερα, εξακολουθούν να μελετώνται. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν ορισμένες από τις θετικές επιδράσεις του μελιού στην υγεία.

   
   
   
Η φύση μας

Όρος Γκιώνα

Είναι το ψηλότερο βουνό της κεντρικής Ελλάδας και το πέμπτο ψηλότερο σε όλη τη χώρα.Η βιοποικιλότητα είναι μοναδική. Ενδημικά φυτά, βοτάνια, σπάνια λουλούδια, ελατοδάση και κέδρους. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ασέληνον Όρος, επειδή η Σελήνη, ερωτευμένη με τον Ενδυμίωνα, γιο της Πύρρας και του Δευκαλίωνα, τον επισκεπτόταν στις πλαγιές του, αφήνοντας τον κόσμο χωρίς φεγγάρι.

Ασέληνον Όρος

Η μελισσοκομική χλωρίδα της Γκιώνας και του Δελφικού Ελαιώνα είναι εξαιρετικά πλούσια και περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από άγρια φυτά και λουλούδια. Μερικά από τα πιο κοινά είδη φυτών που αποτελούν πηγή τροφής για τις μέλισσες στην περιοχή περιλαμβάνουν φυτά της άγριας χλωρίδας:

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά είδη άγριων φυτών που παράγουν γύρη και νέκταρ, όπως το θυμάρι, η ρίγανη, η λεβάντα, το φασκόμηλο, η άγρια τριανταφυλλιά, η ίριδα, η άγρια μαργαρίτα και άλλα. Δέντρα και θάμνοι: Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλά είδη δέντρων και θάμνων που παράγουν γύρη και νέκταρ, όπως το έλατο, η βελανιδιά, η ιτιά, η λεύκα, ο κέδρος, η κουμαριά, η άγρια τριανταφυλλιά, η ίριδα, το άγριο τριαντάφυλλο και άλλα.

Δελφικός Ελαιώνας

Η ποικιλία της μελισσοκομικής χλωρίδας στην περιοχή συμβάλλει στην παραγωγή ενός μοναδικού μελιού με πλούσια γεύση και άρωμα. Το μέλι της Γκιώνας και του Δελφικού Ελαιώνα είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικά μελισσοκομικά φυτά της Γκιώνας και του Δελφικού Ελαιώνα, μαζί με την εποχή που παράγουν γύρη και νέκταρ:

 • Θυμάρι: Μάιος-Ιούνιος
 • Ρίγανη: Ιούνιος-Ιούλιος
 • Λεβάντα: Ιούλιος-Αύγουστος
 • Φασκόμηλο: Ιούλιος-Αύγουστος
 • Άγρια τριανταφυλλιά: Μάιος-Ιούνιος
 • Ιριδα: Απρίλιος-Μάιος
 • Βελανιδιά: Απρίλιος-Μάιος
 • ΄Ελατο: Μάιος-Ιούνιος

Οι μέλισσες συλλέγουν γύρη και νέκταρ από διαφορετικά φυτά ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός μελιού με μοναδική γεύση και άρωμα.

 

d