Σταύρος Χόντος

HONDOS organic honey

Ονομάζομαι Σταύρος Χόντος και είμαι μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. Εργάστηκα σε πολυεθνική χημική βιομηχανία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Για πάνω από είκοσι χρόνια η επαγγελματική μου καριέρα ειδικεύθηκε κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ασφάλεια, την υγιεινή των εργαζομένων και την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Έχω συμμετάσχει ως επιθεωρητής στους παραπάνω τομείς σε διάφορα εργοστάσια του εξωτερικού. Η ενασχόληση μου με την μελισσοκομία προέκυψε από μια σύμπτωση (όπως πολλά πράγματά στην ζωή). Ολοκληρώνοντας την κατασκευή του εξοχικού μας, στην Φωκίδα το 2009, ξαφνικά είχα μια πολύ κοντινή επαφή με την φύση, σε μια περιοχή με πολλούς μελισσοκόμους. Λόγω του ελκυστικού φυσικού περιβάλλοντος που βρέθηκα, αποφάσισα να εγκαταλείψω την επαγγελματική δραστηριότητα στην Αθήνα και το περιβάλλον της πρωτεύουσας και να ασχοληθώ με κάτι πιο εξωτικό. Πολύ γρήγορα μου κέντρισε το ενδιαφέρον ή μελισσοκομία και άρχισα να προσεγγίζω το αντικείμενο.

Από το 2014 άρχισα να προσεγγίζω την μελισσοκομία δειλά-δειλά και θεωρητικά. «Εσένα θα σου πήγαινε» μου είπε σε ανύποπτο χρόνο ένας πρώην συνάδελφος, όταν του μίλησα για το ενδιαφέρον μου για την μελισσοκομία. Ένα ακόμα που παρατήρησα, ήταν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελισσοκόμων στην περιοχή αλλά και στην Ελλάδα, έχουν την μελισσοκομία σαν δεύτερη αν όχι τρίτη ενασχόληση και πηγή εισοδήματος. Βλέποντας την απήχηση του προϊόντος στο κοντινό μου περιβάλλον, αλλά και την ζήτηση στο εξωτερικό, γεννήθηκε η ιδέα ότι ένα τόσο πολύτιμο και ακριβό αγαθό όπως το Ελληνικό μέλι (όχι μόνο δική μου άποψη) πρέπει να τύχει καλύτερης προβολής και διαχείρισης.

Χωρίς καμία μελισσοκομική εμπειρία (Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Παγκράτι το οποίο δεν φημίζεται για την μελισσοκομία του ) ξεκίνησα το ταξίδι. Ώσπου το 2016, ο κύβος ερρίφθη, αγόρασα τα πρώτα πέντε σμήνη  τα οποία και πλήρωσαν την νύφη (ή μάλλον την απειρία μου) και χάθηκαν μέσα στον πρώτο χρόνο. Αλλά η απόφαση είχε παρθεί. Το «μικρόβιο» με είχε καταλάβει πριν το καταλάβω εγώ.

Τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό που ξεκινούσα σαν χόμπι με προοπτική εισοδήματος, είχε να μου δώσει πολύ περισσότερα πράγματα από ότι νόμιζα. Τα πρώτα χαμένα σμήνη αμέσως αντικαταστάθηκαν και από τότε αυξάνονται κάθε χρόνο. 

Σε ένα ιδιαίτερα φιλικό μελισσοκομικό περιβάλλον, η μελισσοφάρμα μας ήταν γεγονός. Αλλά επειδή το Ελληνικό μέλι δεν αρκεί να είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, πρέπει και να το αποδεικνύουμε, γρήγορα στράφηκα στην βιολογική μελισσοκομία.

Μία μικρή οικογενειακή μελισσοφάρμα στην Στερεά Ελλάδα δημιουργήθηκε. Μακριά από το αστικό περιβάλλον και από εντατικές καλλιέργειες. Και από το 2021 πιστοποιήθηκε ως βιολογική.

Πλέον είμαστε στα 200 σμήνη και συνεχίζουμε. Λιγότερες επιθεωρήσεις, λιγότερες παρεμβάσεις, ελάχιστες τροφοδοσίες και οι απολύτως απαραίτητες θεραπείες. Με λίγα λόγια τις ενοχλείς όσο γίνεται λιγότερο. Κι αυτές το αναγνωρίζουν και στο ανταποδίδουν στα προϊόντα τους.

Το μέλι τους ήδη βραβεύτηκε στον διαγωνισμό της BIOLMIEL με χρυσό μετάλλιο και στον διαγωνισμό του LIHΑ με πλατινένια διάκριση.

 

Certified Organic Beekeeping

Μια μικρή οικογενειακή μελισσοκομική επιχείρηση με σεβασμό στο περιβάλλον και την παραδοσιακή μελισσοκομία. Στόχος μας η παραγωγή υψηλής ποιότητας μελιού και η συμβολή στην προσπάθεια, ώστε το ελληνικό μέλι να προστατευτεί και να λάβει την θέση και την αναγνώριση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά. Τα μελισσοσμήνη μας εργάζονται αδιάκοπα στις πλούσιες ανθοφορίες της Στερεάς Ελλάδας, για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με εξαιρετικές ποικιλίες μελιού που τους προσφέρει η βιοποικιλότητα της ενδοχώρας και αποκορύφωμα την βραβευμένη παραγωγή της βιολογικής μελισσοφάρμας μας στην Φωκίδα.

our goals

Οι στόχοι μας

  • Παραγωγή βιολογικού μελιού άριστης ποιότητας.
  • Διατήρηση όλων των πλεονεκτηματων της περιορισμένης παραγωγής.
  • Συμβολή στην προσπάθεια να τοποθετηθεί το Ελληνικό μέλι στην θέση που του αξίζει στην διεθνή αγορά.
Our tools

Τα εργαλεία μας

Σεβασμός στην παράδοση, αδιάκοπη επιμόρφωση και συνεχής βελτίωση.

Why should you prefer us?

Γιατί να μας προτιμήσετε

Λόγω της χαλαρής πολιτικής της Ε.Ε. στην εμπορεία του μελιού, η αγορά κατακλύζεται από «μέλια» αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και σε τιμές που δεν αντιστοιχούν ούτε στα έξοδα παραγωγής, βαφτίζονται Ελληνικά χωρίς καμία ουσιαστική νομική κύρωση για τους παραβάτες, συνεπώς  η μόνη αποδεκτή λύση, είναι να προμηθευτεί κάποιος μέλι από κάποιον που γνωρίζει ότι είναι μελισσοκόμος, δηλαδή ότι έχει μελισσοσμήνη και ασχολείται με αυτό, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά.

Συνηθίζω να απαντώ ότι καλύτερα να προμηθευτεί κάποιος αυθεντικό μέλι έστω και μια φορά το τρίμηνο, αν δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά του, και να αποκομίζει όλα τα ωφέλιμα συστατικά του, παρά να αγοράζει φτηνό μέλι από πλανόδιους ή λόγω “ύποπτων” προσφορών που αρμόζουν περισσότερο σε απλές γλυκαντικές ουσίες και όχι σε μέλι.  

Η Διαδρομη μας

Βραβείο Παραγωγού 2023

Producer's Award

Πλατινένια διάκριση για το Βιολογικό Μέλι Δάσους μας, στον διαγωνισμό London Honey Awards 2023. Το βραβείο μελιού PLATINUM απονέμεται σε βαθμολογίες μεταξύ 95,5 και 100. Ο διαγωνισμός London Honey Awards είναι ένας διεθνής διαγωνισμός μελιού που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο. Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της ποιότητας του μελιού και η αναγνώριση των καλύτερων μελισσοκομικών προϊόντων παγκοσμίως. Η αξιολόγηση των προϊόντων γίνεται από μια ομάδα έμπειρων γευσιγνωστών, οι οποίοι βαθμολογούν το μέλι με βάση τα εξής κριτήρια: Αρωγή: Η οσμή του μελιού Γεύση: Η γεύση του μελιού Τοξικότητα: Η παρουσία τυχόν τοξικών ουσιών στο μέλι Καθαρότητα: Η καθαρότητα του μελιού Τα προϊόντα που βραβεύονται στον διαγωνισμό London Honey Awards λαμβάνουν τα ακόλουθα βραβεία: Πλατινένιο βραβείο μελιού: Με βαθμολογία μεταξύ 95,5 και 100 Χρυσό βραβείο μελιού: Με βαθμολογία μεταξύ 80,5 και 95 Ασημένιο βραβείο μελιού: Με βαθμολογία μεταξύ 65 και 80

Βραβείο Παραγωγού 2022

Producer's Award

Χρυσό Μετάλλιο στην διεθνή έκθεση Bιολογικού μελιού BIOL MIEL 2022 στο Μπάρι της Ιταλίας για το premium μέλι Μέλιχον, περιορισμένης παραγωγής, της Hondos Hellenic Honey. Τα μέλια δοκιμάστηκαν από μια διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 12 ειδικούς στην αισθητηριακή ανάλυση του μελιού. Στον διαγωνισμό έγιναν δεκτά δείγματα από περισσότερα από 220 βιολογικά μέλια, εκ των οποίων 85 ιταλικής παραγωγής και 140 ξένης παραγωγής πιστοποιημένα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Πρώτη Βιολογική Πιστοποίηση 2021

our first organic certification

Κι όμως, υπάρχουν δραστηριότητες του ανθρώπου, που όχι μόνο δεν βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον, αλλά δρουν ευεργετικά προς αυτό. Η μελισσοκομία, ιδιαίτερα η βιολογική, είναι μία από αυτές.Σε ένα κόσμο που οι μέλισσες μειώνονται συνεχώς, απειλώντας την τροφική αλυσίδα και την ισορροπία του πλανήτη. Δίνουμε και εμείς τον δικό μας αγώνα για να προστατευθούν και να αυξηθούν.

Μελισσοφάρμα Hondos 2017

HONDOS BEE FARM

Σε ένα ιδιαίτερα φιλικό μελισσοκομικό περιβάλλον ,η μελισσοφάρμα μας ήταν γεγονός. Μία μικρή οικογενειακή μελισσοφάρμα στην Στερεά Ελλάδα δημιουργήθηκε. Μακριά από το αστικό περιβάλλον και από εντατικές καλλιέργειες. Πλέον είμαστε κοντά στα 200 σμήνη και συνεχίζουμε. Λιγότερες επιθεωρήσεις, λιγότερες παρεμβάσεις, ελάχιστες τροφοδοσίες και οι απολύτως απαραίτητες θεραπείες. Με λίγα λόγια τις ενοχλείς όσο γίνεται λιγότερο. Κι αυτές το αναγνωρίζουν και στο ανταποδίδουν στα προϊόντα τους.

Τα πρώτα βήματα 2016

Our first steps

Aγόρασα τα πρώτα πέντε σμήνη τα οποία και πλήρωσαν την νύφη (ή μάλλον την απειρία μου) και χάθηκαν μέσα στον πρώτο χρόνο. Αλλά η απόφαση είχε παρθεί. Το «μικρόβιο» με είχε καταλάβει πριν το καταλάβω εγώ. Τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό που ξεκινούσα σαν χόμπι με προοπτική εισοδήματος, είχε να μου δώσει πολύ περισσότερα πράγματα από ότι νόμιζα. Τα πρώτα χαμένα σμήνη αμέσως αντικαταστάθηκαν και από τότε αυξάνονται κάθε χρόνο.

Η πρώτη Γνωριμία 2014

First Meeting

Η ενασχόληση μου με την μελισσοκομία προέκυψε από μια σύμπτωση (όπως πολλά πράγματά στην ζωή). Ολοκληρώνοντας την κατασκευή του εξοχικού μας, στην Φωκίδα το 2009, ξαφνικά είχα μια πολύ κοντινή επαφή με την φύση, σε μια περιοχή με πολλούς μελισσοκόμους. Λόγω του ελκυστικού φυσικού περιβάλλοντος που βρέθηκα, αποφάσισα να εγκαταλείψω την επαγγελματική δραστηριότητα στην Αθήνα και το περιβάλλον της πρωτεύουσας και να ασχοληθώ με κάτι πιο εξωτικό. Πολύ γρήγορα μου κέντρισε το ενδιαφέρον ή μελισσοκομία και άρχισα να προσεγγίζω το αντικείμενο. Από το 2014 άρχισα να προσεγγίζω την μελισσοκομία δειλά-δειλά και θεωρητικά. «Εσένα θα σου πήγαινε» μου είπε σε ανύποπτο χρόνο ένας πρώην συνάδελφος, όταν του μίλησα για το ενδιαφέρον μου για την μελισσοκομία. Χωρίς καμία μελισσοκομική εμπειρία (Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Παγκράτι το οποίο δεν φημίζεται για την μελισσοκομία του) ξεκίνησα το ταξίδι.