Μέλι ζαχάρωσε ή κρυστάλλωσε ;

Μέλι ζαχάρωσε ή κρυστάλλωσε ;
Το μέλι ζαχάρωσε;
Υπάρχει η αίσθηση και λέμε ότι το μέλι «δεν είναι καλό και έχει ζαχαρώσει».
Όμως, για το μέλι ζαχάρωμα, είναι η κρυστάλλωση του μελιού είναι μία απόλυτα φυσική ιδιότητα.
Θα την παρατηρήσετε σε όλα τα μέλια, εκτός από αυτά των μελιτωμάτων όπως του πεύκου και του έλατου.
Η ιδιότητα αυτή του μελιού λανθασμένα, την αποκαλούμε ζαχάρωμα, με αποτέλεσμα πολλοί να συνδέουν αυτή την ιδιότητα του μελιού με τη νοθεία.
Τα μέλια μελιτώματος (πεύκου και ελάτης) δεν κρυσταλλώνουν ή κρυσταλλώνουν πολύ αργά.
Τα ανθόμελα, μαζί και το θυμάρι, κρυσταλλώνουν σχετικά γρήγορα. (8-16 μήνες από την συγκομιδή ανάλογα και την θερμοκρασία αποθήκευσης)
Την έναρξη της κρυστάλλωσης του μελιού, την προκαλούν μικροσκοπικά σωματίδια.
Αυτά είναι κυρίως κρύσταλλοι γλυκόζης (που υπάρχουν στο μέλι), γυρεόκοκκοι, σωματίδια σκόνης ή φυσαλίδες αέρα.
Οι πρώτοι κρύσταλλοι στη συνέχεια μεγαλώνουν ενσωματώνοντας και άλλους κρυστάλλους γλυκόζης.
Αποκρυστάλλωση του μελιού
Με κατάλληλη επεξεργασία μπορούμε να επαναφέρουμε το μέλι στην αρχική του κατάσταση, χωρίς να χάσει καμμία από τις φυσικές του ιδιότητες και την θρεπτική του αξία.
Ο καλύτερος τρόπος είναι με μπεν-μαρί.
Σε μια κατσαρόλα με νερό τοποθετήστε το βάζο με το μέλι, και στη συνέχεια μέσα σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα επίσης με νερό.
Το νερό στη μεγάλη κατσαρόλα βράζει, το νερό στη μικρή θερμαίνει και ρευστοποιεί το μέλι.
Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε μόνο μια κατσαρόλα αλλά θα πρέπει να προσέξετε και να αποφύγετε την υπερβολική θέρμανση του νερού, αλλά και του πυθμένα της κατσαρόλας.
Σε γενικές γραμμές, το νερό μέσα στο οποίο έχετε τοποθετήσει το βάζο με το μέλι θα πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 55 οC.
Αποφύγετε θερμοκρασία πάνω από 60 οC γιατί θα καταστραφούν πολλά ωφέλιμα συστατικά του.
Το μέλι μπορείτε να το ρευστοποιήσετε και στον φούρνο μικροκυμάτων, προσέχοντας πολύ και αναδεύοντας τακτικά το μέλι.
Τέλος, το μέλι μπορείτε  να το ρευστοποιήσετε  βάζοντάς το πάνω στο καλοριφέρ το χειμώνα,.
Ποτέ όμως, σε απευθείας έκθεση στον ήλιο, διότι το φως καταστρέφει διάφορα συστατικά του μελιού.