Βιολογικό μέλι

Βιολογικό μέλι !

Αρκετοί ρωτούν, γιατί βιολογικό ; Τι διαφορά έχει από το συμβατικό;
Μήπως είναι κόλπο για υψηλότερη τιμή;
Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένα μέλι βιολογικό;
Αν θέλετε την άποψη μου, η μελισσοκομία από μόνη της είναι βιολογική.
Από εκεί και πέρα, την διαφορά την κάνουν οι παρεμβάσεις του ανθρώπου.
Για αυτό το λόγο την βιολογική μελισσοκομία καθορίζουν οι παρακάτω παράγοντες:

Τοποθεσία:

Οι κυψέλες  πρέπει να είναι εγκατεστημένες μακριά από χώρους κοντά σε αστικά κέντρα, βιομηχανικές περιοχές, εντατικές καλλιέργειες (ραντίσματα) και θα πρέπει να υπάρχει πηγή τρεχούμενου νερού.

Χειρισμοί:

Τροφοδοσίες μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος λιμοκτονίας και αυτές με βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα.

Θεραπείες:

Xωρίς χημικές ουσίες.
Χωρίς χρήση αντιβιοτικών και λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών για προληπτικούς ή ακόμα και για θεραπευτικούς σκοπούς.
Αποτέλεσμα, χαμηλότερη παραγωγή αλλά υψηλότερη ποιότητα.

Παραγωγή-Συσκευασία:

Σε χώρους με εγκεκριμένες συνθήκες υγιεινής. (ανοξείδωτες δεξαμενές, πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους για εύκολη απολύμανση, παροχή ζεστού νερού κ.α.)
Ετήσια αποστολή δειγμάτων μελιού για έλεγχο φυτοφαρμάκων και χημικών στο μέλι.

Όλα τα παραπάνω ελέγχει κάθε χρόνο, φορέας της ευρωπαϊκής ένωσης (με φωτογραφίες και αναλύσεις) για να δοθεί το ¨πράσινο φυλλαράκι¨ που χαρακτηρίζει τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή ένωση.